Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.05.2008 06:37 - "Нека оставим споровете..."
Автор: vladis81 Категория: Политика   
Прочетен: 514 Коментари: 0 Гласове:
0



В последно време се убеждавам все повече, че един от основните проблеми на демокрацията е липсата на контрол върху медиите. Останалите три власти се "надзирават" една друга, и в зависимост от конкретната политическата система поне една от тях е зависима от волята на народа. Медиите сякаш са над тези други власти - без ясни критерии кой и защо се изказва по дадени теми, те влияят по осезаем начин на общественото мнение. Това определено не е само български феномен, защото и в САЩ сега виждаме как в името на собствените си рейтинги, медиите искат да направят борбата между Обама и Клинтън особено драматична, а тя като че ли отдавна е решена.

Но сега искам да коментирам едно изречение от вестник "Сега" от 23 май 2008 - "Всички обичат Първанов". Идеята на статията е, че тъй като предложението на СДС за импийчмънт на президента не получила подкрепа от останалата част от опозицията, то това означава, че по-голямата част от тази останала опозиция реално си стояла за Първанов. За да подкрепи тезата си, авторът прави следното уточнение в началото: "Нека оставим споровете има ли законови основания за отстраняване на държавния глава, тъй като посланието на СДС не е юридическо, а политическо." Е, няма как да ги оставим настрани. Това не е обстоятелство, което няма значение за последвалата аргументация. Защото останалата част от опозицията може да не е подкрепила СДС не поради обич към президента, а точно поради липса на правни основания. Такова съображение обезсмисля цялото изложение по-нататък. Авторът се впуска в догадки и специфично тълкуване на разни факти, които ако човек има конкретната мотивация, може да интерпретира всякак.

Тази статия наистина ме уплаши. Това е тема, по която разбирам мъничко (знам аргументите и контрааргументите за импийчмънта), и мога да видя начина, по който ме хлъзват. Какво става обаче с темите, които разбирам по-малко? Там бих приел подобна аргументация за чиста момента. Тъжно. Сега разбирам какво баба ми имаше предвид като казваше, че пресата я манипулира. На баща ми подобна идея му се струва странна, защото той мисли, че ако човек разбира, че е манипулиран, то той всъщност не е. Като се замисля обаче баба май ми е била по-права. Защото ако си психично болен, признанието, че си такъв, е стъпка в правилната посока, но само първата към оздравяване.


Тагове:   нека,   оставим,


Гласувай:
0



Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: vladis81
Категория: Лични дневници
Прочетен: 15025
Постинги: 3
Коментари: 0
Гласове: 3
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031